info:ism

Problema activărilor in 70cm

Activarea in 70cm UHF presupune folosirea canalelor simplex; conform bandplanului R1, între 433.450 și 434.575 MHz. Acest lucru este semnificativ îngreunat în orașe.

Ecartul ham se suprapune peste ecartul public ISM care nu necesită autorizație: 433050 - 434790. Deși majoritatea benzilor ISM “fură” din benzile de amatori și le dau publicului, în mod nefavorabil banda ISM de 70cm se suprapune și ecartului ales de IARU pentru simplex.

Interferențe ISM și LPD433

O reclamație este greu de luat în considerare, întrucât ecartul ISM este tratat ca un bun public, fiind folosit nu doar pentru voce, ci și pentru dispozitive și trafic M2M (machine to machine) sau experimente în RF de către non-radioamatori (de exemplu prin dispozitive ca Flipper). Ecartul ISM este armonizat în întreaga Europă.

Noul bandplan european pentru LPD433 în R1 a permis apariția vocii în ISM încă din 1997. Acesta împarte banda ISM în 69 de canale de 25khz. Emițătoarele FM în această bandă (walkie talkies) suprapun canalele 16-62 LPD (433.450 - 434.600) cu ecartul ham simplex. Apare astfel posibilitatea ca la un apel să vă răspundă, perfect legal, cineva care nu este radioamator. Deși, teoretic, LPD433 nu are un statut legal în România, stațiile portabile se pot achiziționa foarte ușor și, funcționând în banda ISM la puteri mici, are un statut neclar, utilizatorul acestora putând argumenta că dacă nu depășește EIRP în ISM, nu face ceva ilegal întrucât echipamentele lui respectă standardele de emisie ISM.

Dispozitivele ISM sunt echipamente pentru consumatori cu radiocomandă: keyfobs (chei) pentru autovehicule, termostate pentru centrale termice și pompe de căldură, stații meteo de apartament, uși de garaj, automatizări diverse - sau echipamente pentru consumatori de comunicație care nu necesită autorizare, precum LoRa și LoRaWAN. Mai nou și unele telecomenzi TV funcționează în RF. Motivul este, de exemplu pentru LG Magic Remote, justificat prin faptul că telecomanda funcționează și ca un mouse pe accelerometru și necesită bandă largă pentru a oferi interacțiune rapidă.

Traficul în ISM este constant și se intensifică cu orele de vârf. Multe dintre aceste emițătoare sunt fabricate cu constrângeri de buget, rezultând în semnale cu drift, supramodulate sau cu armonici. Rar se pune problema filtrării. Semnalele pot fi decodate de receptorii destinați chiar și in aceste condiții, fiind digitale — fie cu FEC, fie prin repetarea exagerată a acestora — însă aceste bursturi de date desensibilizează AGCul. Stațiile portabile au rareori control manual, ci doar AGC.

30 de secunde de trafic ISM

LoRa este o tehnică de modulație de bandă largă (125-500KHz) pentru date, rezistentă la interferențele din benzile ISM și proiectată pentru trafic foarte mic. Este mai puțin răspândită în 70cm, deși există două rețele Meshtastic în YO în ecartul ISM.

Problema vine din traficul dintr-o rețea privată LoRaWAN numită “Helium”. Această rețea oferă recompense financiare pentru recepția (doar recepția) semnalelor îndepărtate de la alte stații similare, motivând astfel publicul la instalarea echipamentelor. Justificarea recompenselor este furnizarea de acoperire dispozitivelor IoT, stațiile emițând constant pachete pentru a-și verifica reciproc prezența. Uneori, aceste stații emit în ecartul de 434000. Vezi note subsol pentru detalii tehnice.

LoRa

Usecase-ul ideal LoRa sunt agregatoare de date din teren (de exemplu câteva sute de termometre și higroscoape de sol pe un teren agricol, pentru a decide ce porțiuni se irigă). Peste LoRa a fost construit standardul LoRaWAN, care ia traficul din LoRa, îl criptează, și îl aduce în mod transparent ca trafic IP, proprietarii stațiilor putând să le adreseze individual, fără ca acestea să aibă o stivă IP instalată, sau necesarul de energie pentru a susține o stivă IP.

LoRa a fost și ea refolosită de radioamatori în proiecte precum Meshtastic. În YO, există două astfel de rețele în 70cm, una in YO3 și una in YO2/Arad, ambele coordonate de hami. Însă, conform TTN, există și rețele private LoRa.

Helium

Deși rețeaua Helium folosește ecartul 867000-869000, am observat însă pachete distorsionate, simultan cu cele din 868000 în zona ISM de 434000. Probabil, în goana după recompensa financiară, echipamentele au fost configurate greșit, sau au fost instalate amplificatoare și amplificate semnale nedorite. Arhitectura rețelei nu oferă beneficii stațiilor puternice, ci doar receptoarelor sensibile (pentru a putea prelua trafic IoT în condiții nefaste), însă acest lucru pare că nu este mereu respectat de operatori. Utilizarea echipamentelor Helium nu necesită nici certificare prealabilă, nici autorizare, iar echipamentele DIY, care promit câștiguri semnificative, făcute în grabă sau fără cunoștințe de configurare, pot radia în cealaltă bandă ISM.

În aglomerările urbane, am observat și 20 de astfel de stații Helium per km (hexagon) - zona Cișmigiu. Aceste echipamente emit pachete LoRa de tip SF12/125kz de 58 octeți - cu durata aproximativă de 2.5 secunde. Decodate ca pachete LoRaWan, acestea par să provină de la adresa 0100da30 mai multe detalii. Individual, stațiile respectă duty cycle-ul și EIRPul impus de CEPT pentru ISM în 868MHz, însă densitatea foarte mare de stații și natura semnalului LoRa îl fac o interferență constantă când este configurat greșit.

În R2, ecartul de simplex (care ocupă banda PMR în R1) nu suferă de interferențele din R1.

În R2, ANCOMul (FCCul) nu “fură” 2MHz din ecartul de ham pentru ISM, ci ISM pur și simplu nu există în 70cm. Echivalentul este un ecart de aproape 30MHz între 902 și 928MHz. Deși în R2 ecartul ham de simplex este 445.000-447.000 și am putea argumenta că stații PMR din R1 importate ilegal pot cauza interferențe, acest lucru este descurajat cu succes. PMR este înlocuit în R2 de GMRS. Serviciul GMRS din R2 permite instalarea repetoarelor, făcând importul ilegal de stații PMR din R1 mai puțin atractiv.

Absența interferențelor în ecartul simplex R2 atât prin lipsa interferențelor cu stații PMR, cât și din trafic de date ISM fac activările simplex în R2 plauzibile.

Nu știu care este motivul pentru care în R3 sunt comune activările simplex 70cm, o presupunere fiind densitatea mare de radioamatori în JA/7Z și HS/E2 în aglomerări urbane mari.

Aș fi curios însă dacă acest lucru se poate schimba.

  • info/ism.txt
  • Last modified: 2024-02-27 17:00
  • by yo3gnd