info:hf_gods

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
info:hf_gods [2024-03-06 04:09] yo3gndinfo:hf_gods [Unknown date] (current) – external edit (Unknown date) 127.0.0.1
Line 1: Line 1:
 ======= Zeii propagării =======  ======= Zeii propagării ======= 
  
-Uneori o să țină cu tine. Par repetitivi, ascultând rugăciunile mai descam la 11 ani, iar apoi se plictiseasc de radioamatori pentru următorii 5-6 ani. Situația funcționează pe legea lui Murphy: dacă trebuie să verifici dacă un QSO merge într-o bandă, răspunsul e nu. Momentul când va merge e atunci când nu ai la tine echipament pentru banda respectivă.+Uneorio să țină cu tine. Par repetitivi, ascultând rugăciunile tot mai des cam la 11 ani, iar apoi se plictisesc de radioamatori pentru următorii 5-6 ani. Situația funcționează și pe legea lui Murphy: dacă trebuie să verifici dacă un QSO merge într-o bandă, răspunsul e nu. Momentul când merge e atunci când nu ai la tine echipament pentru banda respectivă.
  
 ====== MUF și FoF2 ====== ====== MUF și FoF2 ======
  
-Poți să verifici ce pretenții au acum, cel mai simplu, din indecșii MUF și FoF2. MUF (Maximum Usable Frequency - Frecvența Maximă Utilizabilă) este cea mai înaltă frecvență unde reflexia pe ionosferă poate întreține un QSO de 3000 km. Deci, MUF-ul de-a lungul unei căi între două puncte arată posibilitatea unui DX cu salt lung între acele puncte pe o bandă dată. La MUF = 12 MHz, banda de 40 va funcționa, dar banda de 20 și cele mai scurte, nu. Pentru QSOuri cu o singură reflexie mai scurte de 3000km, frecvența maximă va fi mai mică decât MUF, întrucât semnalele cu unghi mai ascuțit pot străpunge mai ușor ionosfera. Pe măsură ce te apropii de 90°, frecvența utilizabilă scade la FoF2.+Poți să verifici ce pretenții au acum, cel mai simplu, din indecșii MUF și FoF2. MUF (Maximum Usable Frequency - Frecvența Maximă Utilizabilă) este cea mai înaltă frecvență unde reflexia pe ionosferă poate întreține un QSO de 3000 km. La MUF = 12 MHz, banda de 40 va funcționa, dar banda de 20 și cele mai scurte, nu. Pentru QSOuri cu o singură reflexie mai scurte de 3000km, frecvența maximă va fi mai mică decât MUF, întrucât semnalele cu unghi mai ascuțit pot străpunge mai ușor ionosfera. Pe măsură ce te apropii de 90°, frecvența utilizabilă scade la FoF2. Pentru propagare cu reflexii multiple peste 3000km, este relevant cel mai mic MUF pe distanța ortodromă.
  
 FoF2, frecvența critică a ionosferei este frecvența maximă care poate fi folosită în comunicații locale, NVIS. De exemplu, când FoF2 ajunge la 7MHz, banda de 40m //se închide pentru DX//, și se deschide pentru comunicații locale; în mod similar dacă FoF2 scade la 3MHz, banda de 80m //se deschide pentru DX//, stațiile locale dispar, dar pot fi auzite cele îndepărtate. FoF2, frecvența critică a ionosferei este frecvența maximă care poate fi folosită în comunicații locale, NVIS. De exemplu, când FoF2 ajunge la 7MHz, banda de 40m //se închide pentru DX//, și se deschide pentru comunicații locale; în mod similar dacă FoF2 scade la 3MHz, banda de 80m //se deschide pentru DX//, stațiile locale dispar, dar pot fi auzite cele îndepărtate.
  
-[[https://prop.kc2g.com/|Indicele MUF]] și [[https://prop.kc2g.com/fof2/|Indicele FoF2]] pot fi urmărite pe siteul lui KC2G, care le oferă gratuit publicului. KC2G le calculează cu informațiile de la [[https://www.ngdc.noaa.gov/stp/IONO/rt-iono/|NOAA]] și [[https://giro.uml.edu/|GIRO]], care adună date de la sute de ionosonde ([[https://en.wikipedia.org/wiki/Ionosonde|chirpsounder]]) din întreaga lume. Ești probabil familiar cu sunetul lor: primul semnal este cel înspre cer, iar al doilea și următoarele sunt reflexiile. În funcție de distanța ta față de o ionosondă și de condițiile de propagare, poți auzi una sau mai multe reflexii, precum și semnalul inițial.+[[https://prop.kc2g.com/|Indicele MUF]] și [[https://prop.kc2g.com/fof2/|Indicele FoF2]] pot fi urmărite pe siteul lui KC2G, care le oferă gratuit publicului. KC2G le calculează cu informațiile de la [[https://www.ngdc.noaa.gov/stp/IONO/rt-iono/|NOAA]] și [[https://giro.uml.edu/|GIRO]], care colectează date de la sute de ionosonde ([[https://en.wikipedia.org/wiki/Ionosonde|chirpsounder]]) din întreaga lume. Ești probabil familiar cu sunetul lor: primul semnal este cel înspre cer, iar al doilea și următoarele sunt reflexiile. În funcție de distanța ta față de o ionosondă și de condițiile de propagare, poți auzi una sau mai multe reflexii, precum și semnalul inițial.
  
 {{ :info:iono.mp3 | Ionosondă }} {{ :info:iono.mp3 | Ionosondă }}
  • info/hf_gods.1709698141.txt.gz
  • Last modified: 2024-03-06 04:09
  • by yo3gnd