This is an old revision of the document!
POTA spotting
Context
Spottingul este activitatea de a anunța, efemer, către orice audiență poate fi prezentă atunci că ești activ într-o bandă la momentul anunțului. Pentru activitățile în portabil de tip *OTA, spottingul pe clustere generale nu este mereu util - în cazul POTA, dacă urmărești contacte park2park, doar cei care activează și ei în POTA și au cont îți pot oferi acest QSO. Chiar mai rău, pentru activități ca SOTA, orice contact trebuie confirmat (sau cel puțin primele 4). În funcție de dificultatea urcușului, cantitatea de energie transportată și propagare, anunțarea pe clustere publice în cadrul unei activări SOTA îți poate dilua suficient proporția de QSOuri cu radioamatori SOTA încât să nu mai reușești activarea.
Spotting manual
Spottingul se face pe site-ul pota.app, butonul “Add Spot” din josul paginii. Contul este obligatoriu și orice spot publici se publică doar sub indicativ propriu. pota.app nu este o aplicație, deși numele ii spune așa, ci este un site simplu, optimizat pentru a funcționa offline în browser. Spottingul se poate face și de un alt indicativ - de exemplu, poți ruga un prieten să te spotteze la o anumită, dacă locația de unde activezi nu are internet. Spottingul unui indicativ care nu este înregistrat pe platforma POTA contravine regulilor POTA și ale celor de curtoazie față de radioamatori - pileup apare tocmai pentru ca oamenii vor parcuri noi, locații noi, operatori noi - dacă nu ai nici măcar cont, este o așteptare rezonabilă că nu îți vei uploada nici logurile.
Spottingul are două diferențe față de cel general, clasificarea activării după mod de lucru și spotul qrt. Acestea se fac prin comentariul la spot:
- comentariul care conține cuvinte-cheie precum ssb, cw, ft4, hell configurează acel spot ca activând în SSB, CW, etc. Comentariul nu trebuie să conțină doar ssb, ci o mențiune precum “switching to 14250 ssb” e perfect valabilă si va seta spotul drept ssb
- comentariul care conține qrt va fi marca activarea ca încheiată - ca o curtoazie față de vânători.
Marcarea unui spot sub un anume mod de lucru (mai mult decât o frecvență) îi va îndruma doar pe vânătorii pregătiți să lucreze cu tine, evitând neplăcerile de ambele părți. Marcarea unui spot drept qrt la activările solo nu pare prea relevantă. În practică, am observat că la activările multioperator e recomandat ca operatorul însăși să se spotteze cu qrt la finalul activării. La schimbarea operatorului, dacă operatorul anterior nu va da el însuși QRT, uneori, alți vânători for adăuga și ei un spot față de operatorul care tocmai a încheiat activarea - cerând, și logând operatorului nou să vorbească cu operatorul anterior. Pentru a preveni situația, se poate schimba și frecvența la schimbarea operatorului.
Marcarea unui spot drept QRT îl va ascunde de pe clusterul POTA - deși hunterul poate solicita să le vadă și pe acestea. Spotul dispare după 30 de minute de la qrt sau ultima observație.
Skedul (anunțarea unei activări) și spottingul automat
Anunțarea unei activări se face de pe pagina de sked